Verdt å vite om agar

Agar av ulike typer brukes til påvisning av bakterier og sopp og er en enkel metode å bruke i forbindelse med mat- og hygienekontroll.
Testmetodene er svært enkle og egner seg godt til for eksempel i naturfag i de lavere klassetrinnene. I høyere klassetrinn kan man ha en mer kvantitativ tilnærming og for eksempel studere hvordan veksten i ulike kulturer kan hemmes ved å justere fysiske eller kjemiske forhold eller med antibiotika.
Avhengig av det tilsatte næringssubstratet, er agar mer eller mindre spesifikk i henhold til sopp eller bakterier.

Hos oss finner du følgende typer agar:

  • Kjøttpeptonagar (bakterier)
  • Malt ekstratagar (sopp)
  • BTB laktoseagar (koliform bakt.)
  • Uricult (Coliforme bakt.)
  • PCA-agar (platetallagar for kvantitativ bakterieanalyse)

I parentes oppgis det om agartypen er spesifikk eller først og fremst er for påvisning av sopp eller bakterier.

Vær oppmerksom på at vi også selger agar i pulverform, som utelukkende er et fortykningsmiddel, og dermed krever tilsetning av næringssubstrat før den kan brukes til bakterie- eller soppvekst.

Hvordan bruke de forskjellige typene agar

De ulike agartypene kan ofte være både i pulverform, på flaske eller som ferdige pølser.

Viktig: All agar må destrueres etter bruk ved for eksempel med klorin eller i en egnet beholder som kanylespann (for eksempel varenr. 053970). Dette kan deretter legges i restavfall som går til offentlig forbrenning.

Agar, som ferdige pølser/ruller

Pølsene er de enkleste å bruke, da du bare åpner posen med den sterilt pakkede pølsen og deretter kutter av skiver. Husk å bruke en steril kniv som du steriliserer i gassflamme eller med alkohol, men pass på at kniven ikke er for varm når du skjærer. Legg deretter agar i sterile petriskåler (for eksempel . varenr. 016610).

Pølseskivene inokuleres deretter med prøven (alternativt kan du presse agarskiven mot overflaten du vil teste for en kvalitativ vurdering av forurensningsgraden).

Av agarpølsene vil det være mellom 15-25 prøver avhengig av hvor tykke skivene er kuttet.

Agar på flaske

Agaren kan ofte også leveres på flaske. Inn holdet i flasken kan smeltes med å plassere flasken i et vannbad med kokende vann eller forsiktig oppvarming i mikrobølgeovn (lav effekt for å unngå støtkoking). Den smeltede agaren helles i petriskåler. Forvent at flasken står opptil en halv time i et vannbad før agar har smeltet.

Tips: Når du heller den flytende agaren fra flasken, bør du la lokket på petriskålen ligge halvt over skålen for å minimere risikoen for luftbåren forurensning og unngå kondens i petriskålen.

Agar i pulverform

Til slutt leverer vi også agar i pulverform, hvor du bare tilsetter vann og varmer blandingen på lignende måte som for agar på flaske før du heller den i petriskåler for avkjøling.

Den nøyaktige oppskriften er oppgitt på utsiden av posen.

Her finner du en detaljert guide til støping av agar

Oppbevaring av agar

Før bruk skal agar oppbevares i kjøleskap og mørkt.

De podede petriskålene skal være varme, mørke og fuktige for å sikre optimal vekst. Ideelt sett brukes et varmeskap (f.eks. vare nr. 067055), men dette er ikke nødvendig (en leverpostei i kjøleskap kan også være vert for soppkolonier).